معرفی موزه قرآن کریم تهران
موزه قران کریم به عنوان موزه ای تخصصی در شهر تهران فعالیت می کند. این موزه در زمینه ی شناساندن آثار هنری قرآنی قرون مختلف( از قرن ۴ هجری تا اواخر دوران قاجار) و نسخه های خطی قرآن به مردم و همچنین کتب ادعیه و سایر موضوعاتی که در این حوزه قرار می گیرند، فعالیت می کند. این موزه با طراحی داخلی به حالت طرح شمسه یکی از مکان های گردشگری زیبای شهر تهران به شمار می رود.
در این مقاله از مجله تهرانگردی سامانه اجاره خونه روزانه در تهران سری به یکی از موزه های تهران بنام موزه ملی قرآن کریم در تهران زده ایم و قصد داریم این موزه را به شما معرفی نماییم.
تاریخچه موزه قرآن کریم:
طراحی و ساخت این موزه که ابتدا تحت عنوان فرهنگسرا نامیده شد، در ۲ بازه ی زمانی مختلف از سال ۱۳۵۴ یعنی پیش از انقلاب آغاز شد و بعد از ۱۶ سال وقفه، ادامه مراحل ساخت آن پس از انقلاب در سال ۱۳۷۳ ادامه یافت، در سال ۱۳۷۶ به اتمام رسید اما در سال ۱۳۸۴ تحت عنوان موزه قرآن کریم افتتاح شد.
معماری موزه :
معماری خاص و زیبای این موزه که از سازه بتنی در آن استفاده شده است و بهره مندی از نور و سازه های هندسی موجود در سقف ها باعث شده تا این مکان امروزه به یکی از سازه های معماری زیبای تهران بدل شود که مرحوم بهروز احمدی طراحی این موزه را بر عهده داشته است.
این موزه از ۳ طبقه تشکیل شده است که در زمینی به متراژ ۱۰ هزار متر مربع بنا نهاده شده است و در آن علاوه بر آن که سالن های نمایش دائمی برای نگهداری آثار وجود دارد، سالنی نیز برا نمایشگاه های موقت و دوره ای تدارک دیده شده است.
آثار موجود در موزه :
آثار موجود در موزه قران کریم در سه محور اصلی طبقه بندی می شوند که عبارتند از:
- آثار تاریخی مربوط به قرآن کریم همچون نسخههای خطی قرآن، مرقعات، چاپ سنگی قرآن کریم و همچنین کتب ادعیه، طومار ها و دیگر آثار مرتبط با قرآن کریم
- آثار خوشنویسان و دیگر هنرمندان معاصر همچون استاد امیرخانی و یا اشیا متعلق به هنرمند بزرگ کاتبین و دیگر هنرمندان شناخته شده، مثل میرعلی هروی، عبدالقادر حسینی، محمد ابراهیم قمی و حتی ام سلمه دختر فتحعلی شاه قاجار آثار قرآنی مربوط به دوره های حدود قرن ۴ هجری تا پایان دوران قاجاریه
- اشیا ارزنده ای نظیر سکه، ظروف، گلدان، قلمدان و …
در حقیقت در طبقات و بخش های مختلف موزه قرآن کریم می توانید آثار زیر را مشاهده نمایید:
- حدود ۶۵۰ اثر از نسخه های خطی قرآن کریم
- کتب ادعیه
- طومار های بلند بالای تاریخی
- قباله های ازدواج افراد مهمی که مهریه ی آن ها یک جلد کلام الله مجید بوده است.
- تابلو های هنری اعم از خوشنویسی، طراحی، نگارگری هنرمندان معاصر
- تالار امانات
- سالن سمعی- بصری
- فروشگاه فروش نشریات و محصولات فرهنگی
- آمفی تئاتر با ظرفیت ۵۰۰ نفر
نمایشگاه های موزه ملی قرآن :
از جمله نمایشگاه های این موزه ملی قرآن عبارتند از:
- نمایشگاه آثار ملی ثبت شده: آثار ثبت ملی شده قرآن کریم در این نمایشگاه نگهداری می شوند.
- نمایشگاه نسخههای خطی مرمت شده: حدود ۱۰ اثر از نسخه های خطی این نمایشگاه به جهت احتمال آسیب دیدگی مرمت شده اند.
- گالری استاد امیرخانی: حدود ۲۰ اثر این استاد خوشنویسی و نستعلیق نویسی در این نمایشگاه به صورت دائمی خریداری شده و برای علاقمندان وجود دارد.
- شجره نامه های امامزادگان: نسب و شجره نامه شخصیتهای دفن شده در بقاع متبرکه ایران به صورت دائمی در این نمایشگاه ثبت شده است.
کتابخانه موزه قرآن :
در طبقه منفی یک این موزه یک کتابخانه تخصصی دایر شده است که گنجایش نگهداری حدود ۴۰ هزار کتاب را در چیزی حدود ۵۰۰ متر مربع مساحت دارا می باشد. امروزه چیزی حدود ۳۵۰۰ جلد کتاب در موضوعات مختلفی همچون علوم قرآنی، تفسیر قرآن و … در این کتابخانه برای علاقمندان وجود دارد.
موزه قرآن کریم کجاست ؟
آدرس و مسیر دسترسی : تهران- خیابان ولیعصر- خیابان امام خمینی- مقابل ساختمان کاخ مرمر سابق- موزه ملی قرآن
بازدید: همه روزه از شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ تا ۱۶
هزینه بازدید: رایگان
شماره تماس موزه: ۶۶۴۹۰۸۶۰ -۶۶۴۹۰۸۶۳