
معرفی مسجد جامع ورامین :
می توان گفت مسجد های جامع هر شهر، نشانه ای از آبادانی و عظمت آن شهر است. برای ساختن این مساجد، هنرمندان و معماران زیادی جمع می شدند و برای ساخت آن سنگ تمام می گذاشتند. از سوی دیگر، مراکزی مثل ساختمان های حکومتی و بازار در اطراف مسجد هر شهر ساخته می شده است.
این مسجد یکی از جامع ترین مساجد ایران است. تا جایی که بعد از چندین قرن، هنوز می شود اوج معماری را در آن دید. با ما همراه باشید تا به شما اطلاعات خوبی را راجع به مسجد جامع ورامین تهران در اختیارتان بگذاریم.
مسجد جامع ورامین توسط چه کسی ساخته شده است؟
مسجد جامع ورامین تهران یا همان مسجد جمعه در دوره ی ایلخانی به وسیله ی شخصی به نام محمد ایلخانی ساخته شد.
این مسجد علاوه بر جنبه ی مذهبی و دینی اش از لحاظ های دیگری مثل سیاسی و اجتماعی نیز اهمیت دارد. تا جایی که بسیاری از هنرمندان و معماران به این بنا توجه خاصی داشته اند.
ایوان های مسجد:
این مسجد 4 ایوان دارد. ضلع شمالی به وسیله ی ایوان های غربی و شرقی به ضلع جنوبی می رسد. ضلع شرقی نیز نقش ورودی و خروجی فرعی را دارد. امروزه اطراف مسجد خالی بوده و مشخص نیست که قبلا معماری اطرافش چگونه بوده است.
کاشیکاری های مسجد:
در زیر قوس اصلی مسجد و همچنین 2 ستون تزئینی و در سر در مسجد، قوس نیم گنبد به صورت کاشیکاری شده است. این در حالی است که در قسمت بالای محراب، تا گوشواره های آن هیچ گونه کاشیکاری وجود ندارد.
کتیبه های مسجد:
ایوان زیبای مسجد کتیبه هایی بسیار ارزشمند دارد. کتیبه های سوره ی جمعه و کتیبه های کوفی از نمونه های عالی کتیبه های این عصر است.
گفتنی است کتیبه سر صحن، کتیبه ی کاشی کاری شده ای است که بسیار جالب و زیباست. کتیبه ی بالای محراب ” یسبح لله ما فی السموات و ما فی الارض” و کتیبه ی شبستان اصلی” یا ایها الذین امنو اذا نودی” می باشد.
حفاظ دور مسجد جمعه ورامین:
دور مسجد جامع ورامین تهران دیواری به عنوان حفاظ کشیده شده است. این دیوار نقش حفاظ را بر عهده دارد. بعد از گذشتن از آن، دو راه برای رفتن به مسجد وجود دارد. یک راه از طریق ایوان شمالی است و دیگری به وسیله ی ایوان شرقی است.
صحن مربعی شکل مسجد مثل فضای تقسیم کار می کند. هر فردی که داخل صحن مسجد می شود می تواند بعد از این که وضوی خودش را داخل حوض گرفت، مکان نشستن خودش را در هر کدام از ایوان ها انتخاب نماید.
مصالح به کار رفته در مسجد جامع ورامین :
- ملات ساروج: این ملات از 7 پیمانه خاکستر الکی+ ده پیمانه گرد آهک+ 3 کیلوگرم لویی+ 1 پیمانه ماسه بادی+ 1 پیمانه خاک رس+ مقداری آب. این ملات، با کوبیدن و ورز دادن درست می شود.
در مناطق مختلف برخی مواد تقویت کننده به ملات اضافه می شود و برخی نیز از آن حذف می شود. همچنین در این ملات از تخم پرندگان و شیره انگور استفاده می شده است. - آجر: آجر از گل رس معمولی درست شده است. آجرها از مصالح گرانبهای دوره ی تیموری بوده است.
گفتنی است مسجد جامع ورامین تهران به شماره ی 176 در فهرستی از آثار ملی به ثبت رسیده است.
مسجد جامع ورامین کجاست؟
آدرس : تهران- شهرستان ورامین- خیابان بهشتی- خیابان مسجد جامع