یکی از مکان های گردشگری و زیارتگاهی آرامگاه بی بی شهربانو در شهرری تهران است. غالبا آرامگاه ها دارای معماری های مختلفی هستند که این موضوع بسته به شخصی که در آنجا آرام گرفته، متفاوت می باشد. معمولا آرامگاه ها برای اشخاص معمولی ساخته نمی شوند، بلکه برای افراد صاحب منصب و کمال احداث می شود.
عرفا، ائمه و افراد با کمال، آرامگاه هایی با معماری اسلامی دارند. در این میان آرامگاه بی بی شهر بانو یکی از آرامگاه هایی است که معماری آن به معماری امامزاده ها شباهت زیادی دارد. با اجاره خونه؛ سامانه اجاره سوئیت در تهران همراه باشید تا به شما اطلاعاتی در مورد آرامگاه بی بی شهربانو در اختیارتان بگذاریم.
معرفی آرامگاه بی بی شهر بانو:
آرامگاه بی بی شهربانو بر بالای یک کوه و نزدیک یک چشمه قرار دارد. این آرامگاه که شاخصه ی یک معماری سنگی را دارد، به یک زیارتگاه تبدیل شده است. طبق کتیبه ی زیارتگاه و همچنین عقیده ی مردم شهر ری، مقبره متعلق به همسر امام سوم ( شهر بانو) است.
در این رابطه یک داستانی هم وجود دارد و آن این است که در حادثه ی کربلا همسر حضرت بر اسب سوار می شود تا به مکان مورد نظرش برسد، زمانی که در مقابل خود کوهی را می بیند، کوه زبان در می آورد و داخل آن شکافی ایجاد می شود. شهر بانو به داخل کوه می رود و سپس کوه بسته می شود.
معماری زیارتگاه بی بی شهربانو:
محوطه ی آرامگاه بی بی شهربانو مستطیلی شکل بوده و ابعاد آن نیز ۲۲*۳۳ می باشد. محوطه ی اصلی با اتاق ها، رواق، دیوارهای جدید، راهرو و .. به ۲ بخش تقسیم شده است. ساختمان اصلی از گچ و سنگ و تاقهایش اجری می باشد.
سبک و سیاق این بنا نشان دهنده ی این است که هسته ی اصلی بنا در دوران ساسانیان ساخته شده است و در زمان آل بویه نیز از آنجا برای آرامگاه استفاده می شده و قسمت هایی نیز به آن اضافه شده است. بقعه شامل حرمی کوچک با ابعاد ۳ متر است.
ورودی حرم رو به شرق و دارای یک سر است که به دوران صفویه تعلق دارد. ولی برخی گچ بری ها، گنبد کاشی کاری و همچنین تزئیناتش متعلق به دوران قاجار است.
در سمت جنوب آرامگاه، اتاقی طویل وجود دارد که سابقه ی آن به دوران ساسانی می رسد. اتاق ها از سمت شرق به بنایی مربع شکل ختم می شوند.
در سمت شمال آرامگاه نیز مسجدی وجود دارد که به دوران قجر تعلق دارد. در شمال مسجد، صحن بزرگتری قرار دارد. در آنجا اتاقی برای اقامت میهمانان قرار گرفته است. در سمت پایین آرامگاه، در سمت راست، یک غاری وجود دارد. مردم آن منطقه این غار را مکانی مقدس به حساب می آورند و در آنجا نذرهای خودشان را ادا می کنند.
سقف آرامگاه سنگی بوده و کف محوطه نیز، ظرف هایی برای آب گذاشتند که مقداری از آن به زائرین اهدا می شود و مقدار دیگر آن برای مصارف خوراکی استفاده می شود. در ۲۷ خرداد هر سال، زرتشتیان در آنجا حضور پیدا می کنند و به دعا و نیایش می پردازند.
آرامگاه بی بی شهربانو کجاست؟
آدرس : تهران، شهر ری، بزرگراه تهران- ورامین، جاده ی آرامگاه بی بی شهربانو